Φανταστείτε τον εαυτό σας ικανοποιημένο μετά από ένα επιτυχημένο χειρουργείο που σας απάλλαξε από το ινομύωμα σας την ώρα που πηγαίνετε σπίτι το ίδιο απόγευμα με μόνο τρία μικρά αυτοκόλλητα στην κοιλιά σας να σας το θυμίζουν.
Η λαπαροσκοπική χειρουργική ή πιο σωστά «ελάχιστα επεμβατική χειρουργική» (Minimal Access Surgery) η οποία περιλαμβάνει και επεμβάσεις στην μήτρα με πολύ μικρές η καθόλου τομές ήταν μονοπώλιο των γυναικολόγων από το 1910 έως τη δεκαετία του 1990 που και άλλες ειδικότητες άρχισαν να πραγματοποιούν επεμβάσεις λαπαροσκοπικά. Παρόλο που υπολογίζεται ότι πάνω από 80% των γυναικολογικών επεμβάσεων μπορούν να πραγματοποιηθούν λαπαροσκοπικά η λαπαροσκοπική χειρουργική είχε από την αρχή ορκισμένους αντιπάλους: Ο Karl Semm, Βαυαρός, ο οποίος ανέπτυξε την δεκαετία του 60 την λαπαροσκοπική κυστεκτομή, την σαλπιγγεκτομή και τελικά την υστερεκτομή κατηγορήθηκε για «χειρουργική ανηθικότητα» και απειλήθηκε με διαγραφή από τον ιατρικό σύλλογο αφού ήταν αδιανόητο να χειρουργείς χωρίς μια μεγάλη τομή και πλήρη έκθεση των ενδοκοιλιακών οργάνων: «όσο πιο μεγάλος ο χειρουργός, τόσο πιο μεγάλη πρέπει να είναι η τομή».
Φαίνεται όμως ότι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου ώθησαν τις ασθενείς και τους ιατρούς να την υιοθετήσουν αφού η μετεγχειρητική πορεία εξαρτάται πιο πολύ από το είδος της χειρουργικής τομής παρά από το είδος της επέμβασης. Με την ανάπτυξη των συστημάτων οπτικών ινών, των νέων πηγών ενέργειας, των συσκευών κατάτμησης των όγκων (morcellators) και τελευταία της ρομποτικής χειρουργικής μπορούμε πλέον να υποστηρίξουμε ότι οι μόνες επεμβάσεις που δεν μπορουν να πραγματοποιηθουν λαπαροσκοπικά είναι εκείνες που αφορούν όγκους πολύ μεγάλου μεγέθους και ασθενείς που δεν μπορούν να υποστούν την απαραίτητη αναισθησία. Η ενδομητρίωση, οι κύστες ωοθήκης, τα ινομυώματα, η υστερεκτομή για καλοήθη ή κακοήθη νόσο, η πρόπτωση του κόλπου αλλά και η διάγνωση του πυελικού πόνου και της υπογονιμότητας πραγματοποιούνται πλέον με ελάχιστα επεμβατικές μεθόδους και νοσηλεία λίγων ωρών. Η συχνότητα σοβαρών επιπλοκών είναι πολύ χαμηλή (1-2/1.000 επεμβάσεις) ενώ η πιθανότητα θανατηφόρου επιπλοκής είναι πολύ σπάνια (3-8/100.000 επεμβάσεις).
Έτσι λοιπόν ενώ παλιά θα ήταν αδιανόητο να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη χειρουργική τομή, να μείνει η ασθενής στο νοσοκομείο για μέρες και πιθανότατα να προκληθούν συμφύσεις (ουλώδης ιστός που κάνει τα όργανα να «κολλούν» μεταξύ τους και να χάνουν την κινητικότητα τους), μόνο και μόνο για να διαγνωστεί γιατί μια ασθενής είναι υπογόνιμη, πλέον η λαπαροσκόπηση με συνοδό υστεροσκόπηση θεωρείται η ιδανική εξέταση για την διερεύνηση της υπογονιμότητας από το Βασιλικό Βρετανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων (RCOG) και τους περισσότερους αντίστοιχους οργανισμούς. Με αυτήν την επέμβαση μπορεί να ελεγχθεί η βατότητα αλλά και η κινητικότητα των σαλπίγγων, η ομαλότητα της κοιλότητας της μήτρας αλλά ταυτόχρονα να διορθωθούν συμφύσεις, εστίες ενδομητρίωσης, κύστες ωοθήκης, ινομυώματα στο εξωτερικό η στο εσωτερικό της μήτρας, ακόμα και η δυνατότητα ωορρηξίας σε ασθενείς με πολυκυστικές ωοθήκες. Στην τελευταία περίπτωση, πραγματοποιείται με ανάτρηση των ωοθηκών μείωση των ανδρογόνων και αποκατάσταση του κύκλου σε 50% των ασθενών για τουλάχιστον 12 μήνες χωρίς τη χρήση φαρμάκων πρόκλησης ωοθυλακιορηξίας μειώνοντας έτσι τις φαρμακευτικές επιπλοκές και κυρίως την πιθανότητα πολύδυμης κύησης. Στις υπόλοιπες ασθενείς τα απλούστερα φάρμακα όπως η κλομιφαίνη λειτουργούν συνήθως σε χαμηλότερες δόσεις. Η επέμβαση πέρα από τις συνηθισμένες χειρουργικές επιπλοκές μιας λαπαροσκόπησης έχει ως φυσικό κόστος την μείωση των ωοθηκικών αποθεμάτων που έχει κλινική σημασία για τις γυναίκες μεγάλης ηλικίας και την πιθανότητα συμφύσεων γύρω από τις ωοθήκες με άγνωστη κλινική σημασία. Φαίνεται όμως ότι η πιθανότητα κλινικής εγκυμοσύνης κυμαίνεται από 20% ως 48% ποσοστά που συγκρίνονται με την τεχνητή γονιμοποίηση που είναι η εναλλακτική θεραπεία της διαταραχής. Η συμβουλή του ειδικού σε θέματα γονιμότητας είναι πάντα απαραίτητη γιατί πρέπει να συνυπολογιστούν το ιστορικό, η ηλικία, τα εργαστηριακά ευρήματα και η παρουσία άλλης παθολογίας.
Το μέλλον των ελάχιστα επεμβατικών μεθόδων φαίνεται να προσανατολίζεται σε τρείς κατευθύνσεις:
· Ρομποτικά Υποβοηθούμενη Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Πρόκειται για Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις οι οποίες πραγματοποιούνται με τη βοήθεια μηχανικών, ηλεκτρονικά ελεγχόμενων, βραχιόνων. Η εικόνα της επέμβασης αναπαράγεται σε μια οθόνη τριών διαστάσεων (3D) ενώ τα εργαλεία έχουν δυνατότητα περιστροφής σε 3 διαστάσεις και βρίσκονται στον απόλυτο έλεγχο του χειρούργου ο οποίος μπορεί να βρίσκεται σε άλλη πόλη (telesurgery). Η εφαρμογή στη γυναικολογία είναι ακόμα περιορισμένη λόγω του κόστους και του σχετικά μεγάλου χρόνου ρύθμισης του ρομποτικού βραχίονα που αυξάνει έτσι τον συνολικό χρόνο αναισθησίας αλλά φαίνεται ότι η καμπύλη μάθησης είναι συντομότερη από την κλασική λαπαροσκόπηση λόγω της προσομοίωσης του χειρουργικού πεδίου.
· Single Port Laparoscopy. Πρόκειται για Λαπαροσκοπικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται μέσα από μια μόνο τομή στον ομφαλό μήκους 15-20 χιλιοστών. Όλα τα εργαλεία και η κάμερα περνούν από ένα ειδικό σωλήνα (trοcar) και το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς καλύτερο. Προς το παρόν μόνο απλούστερα επιλεγμένα περιστατικά χειρουργούνται με αυτή τη μέθοδο μια και η κινητικότητα των εργαλείων είναι περιορισμένη.
· Natural Orifice Surgery (NOS). Χρησιμοποιώντας το στόμα, τον κόλπο ή τον πρωκτό σαν σημείο εισόδου των εργαλείων, ο χειρούργος πραγματοποιεί μια τομή στο στομάχι, τον κόλπο η το ορθό για να αποκτήσει πρόσβαση στο όργανο που θέλει να χειρουργήσει χωρίς καθόλου τομές στην κοιλιά. Κέντρα όπως το John Hopkins και το EITS στο Στρασβούργο προωθούν αυτή τη μέθοδο από το 2007 προς το παρόν κυρίως στη γενική χειρουργική.
Πλεονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής |
Μεγέθυνση του χειρουργικού πεδίου |
Λεπτότεροι χειρουργικοί χειρισμοί – προστασία των οργάνων του σώματος |
Λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις |
Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος |
Έξοδος από το νοσοκομείο σε 8-24 ώρες |
Αισθητικό αποτέλεσμα |
Επιπλοκές συγκρίσιμες με τα αντίστοιχα ανοιχτά χειρουργεία |
Μειονεκτήματα Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής |
Μακροχρόνια εκπαίδευση |
Εξαρτάται από την τεχνολογία |
Υψηλό κόστος |
Μεγαλύτερη διάρκεια χειρουργείου |
Μικρή πιθανότητα μετατροπής σε ανοιχτό χειρουργείο (<1%) |
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου